Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

24 Ocak 2014

Zencefilli Kurabiye

 
Malzemeler:

250 gr. un 
2 çay kaşığı toz zencefil
1 çay kaşığı karbonat (veya kabartma tozu)
3/4 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı dövülmüş karanfil 
1/4 çay kaşığı tuz
170 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
225 gr. toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı su
60 ml. pekmez
2 yemek kaşığı toz şeker

Fırını 175 dereceye ayarlayıp, ısıtıyoruz. Un, zencefil, kabartma tozu, karanfil ve tuzu birlikte eleyip, bir kenarda bekletiyoruz. 

Yağ ile 225 gr. şekeri, geniş ve derin bir kaba alıp, yumuşayana kadar mikserle çırpıyoruz.


Yumurtayı ekleyip karıştırıyoruz. Pekmez ve suyu da ekleyip karıştırdıktan sonra, elediğimiz malzemeleri bu karışıma ağır ağır ekliyoruz. Mikserle veya elde yoğurarak, bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlıyoruz ve kalan 2 yemek kaşığı toz şekere bulayıp, yağlı kâğıtla kapladığımız fırın tepsisine, aralarında birkaç santim boşluklar bırakarak diziyoruz. Dizdikten sonra, tabanı yuvarlak ve girintisiz bir bardak yardımıyla düzleştiriyoruz.


Önceden ısıttığımız fırında, 10 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra, tepside 5 dakika bekletip, daha sonra tel ızgara üzerinde soğumaya bırakıyoruz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder