Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

25 Ocak 2014

Merengli Limonlu Tart

Malzemeler:

Hamuru :

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
125 gr katı yağ
1/2 çay bardağı pudra şekeri
Kabartma tozu
Alabildiğince un

Kreması :

1 su bardağı şeker
1.5 su bardağı limon suyu
1,5 çorba kaşığı nişasta
3 yumurta sarısı
Biraz su

Merengi:

3 yumurta akı
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya

Yapılışı:

Yoğurt, zeytinyağı, katı yağ ve pudra şekeri bir kapta karıştırılır ve içine alabildiğince un ve kabartma tozu ilave edilerek  tart hamuru hazırlanır. Yağlanmış bir tart kalıbına yayılır ve kenarları hafifçe yükseltilir. Fırında üstü pembeleşene kadar pişirilir, soğumaya bırakılır.
Krema malzemeleri bir kaba konur, karıştırılarak pelte haline gelene kadar pişirilir ve o da soğumaya bırakılır. 

Yumurta beyazları iyice çıpılarak kar haline getirilir. İçine pudra şekeri ve vanilya ilave edilerek karıştırılır.

Tartın üzerine limonlu krema dökülür, üzerine kar haline gelmiş krema iyice yayılarak üzeri şekillendirilir. Üstü pembeleşene kadar fırında pişirilir. Ilıyınca buzdolabına konur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder