Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

27 Ocak 2014

Mercimek Çorbası



Malzemeleri:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
1 adet havuç (evde yoksa olmayabilir)
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Kimyon
1 kaşık tereyağ
5 su bardağı su

Yapılışı:


Aslında bütün malzemeleri göz kararı kullanır kaynatırım ama tarif verebilmek için bugün ölçülü yapmaya çalıştım :).
Mercimek yıkanır, ve diğer malzemelerle birlikte tencereye alınır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte mercimekler eriyene kadar pişirilir.
Mercimekler iyice piştikten sonra, (eskiden süzgeçten geçiriyordum ama şimdi el blender'ı var) el blender'ından geçirilir.
Kemikli et varsa kaynarken çorbaya ilave edip, mikserden geçirmeden önce çıkarıyorum, daha leziz oluyor. Bulyonları sevemedim bir türlü, asla kullanmam.
Ben işin kolayına kaçıyorum, kolay ama lezzetli oluyor, isterseniz kırmızı biber ve tereyağını sonradan kızdırıp ekleyebilirsiniz, daha şık olur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder