En sevdiğim yemeklerden; zahmetli ama değer.
Bunu yaparken 3 kişiye bir koca
tencere yapıyorum, soğukken bile tencereden atıştırıyoruz. :) Çoğumuz tarifi biliyordur, kısaca kendi yaptığımı paylaşayım.
Malzemeler:
- 400 gram kıyma
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı Biber
- Yeni Bahar
- Pirinç
- Tereyağı
- Limon
- 1 bardak su
- Tercihen dibine koymak için kemikli et, kaburga
Yaprak tazeyse güzelce yıkanır ve az haşlanır.
Salamuraysa suda ıslanarak tuzunun gitmesi sağlanır.
Pirinç yıkanır, kıyma, biber salçası, tuz, karabiber ve kırmızı biber, yenibahar ve -kıymayı yağsız kullandığım için- tereyağı eklenerek karıştırılır. (normalde
yemeklerimi zeytinyağı ile yaparım. Dolma ve sarmada, bazen de
pilavda tereyağını tercih ederim, daha lezzetli oluyor.)
Yaprağın pütürlü kısmı üste gelecek şekilde bir tabağa konur ve içerisine harç konup sarılır.
Sarılan sarmalar tencereye güzelce dizilir.
Tencerenin dibine de mutlaka kuzu kemik koyuyorum, üzerine biraz limon sıkıyor ve sıcak su ilave ediyorum. Üzerine bir tabak kapatıp, kısık ateşte 1-2 saat pişiriyorum.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder