Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

20 Ocak 2014

Etli Yaprak Sarması























En sevdiğim yemeklerden; zahmetli ama değer. Bunu yaparken 3 kişiye bir koca tencere yapıyorum, soğukken bile tencereden atıştırıyoruz. :) Çoğumuz tarifi biliyordur, kısaca kendi yaptığımı paylaşayım.

Malzemeler:

  • 400 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı Biber
  • Yeni Bahar
  • Pirinç
  • Tereyağı
  • Limon
  • 1 bardak su
  • Tercihen dibine koymak için kemikli et, kaburga
                                           


Yaprak tazeyse güzelce yıkanır ve az haşlanır.
Salamuraysa suda ıslanarak tuzunun gitmesi sağlanır.

 Pirinç yıkanır, kıyma, biber salçası, tuz, karabiber ve kırmızı biber, yenibahar ve -kıymayı yağsız kullandığım için- tereyağı eklenerek karıştırılır. (normalde yemeklerimi  zeytinyağı ile yaparım. Dolma ve sarmada, bazen de pilavda tereyağını tercih ederim, daha lezzetli oluyor.)

Yaprağın pütürlü kısmı üste gelecek şekilde bir tabağa konur ve içerisine harç konup sarılır.
Sarılan sarmalar tencereye güzelce dizilir.

 Tencerenin dibine de mutlaka kuzu kemik koyuyorum, üzerine biraz limon sıkıyor ve sıcak su ilave ediyorum. Üzerine bir tabak kapatıp, kısık ateşte 1-2 saat pişiriyorum.




                                              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder