Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

20 Ocak 2014

Ay Çöreği


Hamuru:

375 gram katı yağ
1,5 çay bardağı süt
1 yumurta
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
Alabildiğince un
Hepsi karıştırılarak iyice yoğrulur . Unu azar azar eklememizin sebebi kontrollü bir yumuşaklık olması. ne ele yapışacak hamur ne de sert olacak.

Harcı:

250 gram ceviz içi  (dövülmeden önceki miktar)
150 gram kuru üzüm
2 bardak şeker
1 kahve fincanı süt

Hepsi pişirilecek sonra tarçın ve yeni bahar eklenecek. (1 tatlı kaşığı kadar)

Yapılışı:

Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. Her bir parça elle açılarak elips şeklinde açılır.
İçine harç konup kapatılır ve uç kısımları içe bükülerek ay şekli verilir.
Üstüne yumurta sarısı sürülerek orta hararetli fırına üstü kızarana kadar pişirilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder