Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

21 Ocak 2014

Sini Köftesi





Dış Malzemeleri:                   
1/2 kilo dövülmüş dana eti
2 su bardağı ince bulgur
1 soğan
Kimyon
Karabiber
Yenibahar
1/2 kaşık salça


İç Malzemeleri:
250 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
Tereyağı
Zeytinyağı
Karabiber
Kırmızı biber
Yenibahar
Çam fıstığı


Bulgur yıkandıktan sonra, üstünü kapatacak kadar su eklenir ve en az 3-4 saat şişmeye bırakılır.


Bu esnada soğanlar ince ince doğranır ve tereyağında kıymayla kavrulur. Ayrı bir yerde (cezve ya da küçük bir tavada) çok az zeytinyağında çam fıstıkları pembeleştirilir ve sonra baharatlarla birlikte kıymaya eklenip, soğumaya bırakılır.


Bulgur iyice şiştikten sonra (geceden de ıslatabilirsiniz) dövülmüş et, kimyon, soğan, ve baharatlarıyla birlikte robotta çekilir.

                      
Robottan alınır, salça ilave edilerek iyice yoğrulur.






Hazırlanan bulgur karışımı, biri daha az olmak üzere iki parçaya bölünür. (Dövülmüş etten fındık büyüklüğünde bir parça, üzerine sürmek için ayrılır.)
Yuvarlak bir tepsi, zeytinyağıyla yağlanır. Az olan karışım, alta ince bir tabaka şeklinde döşenir.
Üzerine soğumuş kıyma harcı dökülür.
Kalan bulgurlu karışım, elde küçük parçalar halinde inceltilerek, kıymanın üzerine kapatılır.
Biraz zeytinyağı, salça ve dövülmüş etten hazırlanan karışım, üzerine sürülür.
Kesilişini, fotoğraflar halinde anlatmaya çalıştım. Tepsideki karışım, önce sekiz parçaya kesilir.

 
  
 
Oluşan sekizer dilimin her birine, fotoğraflarda görüldüğü
şekilde çizikler atılarak (tam kesmiyoruz) baklava şekli verilir.
Böylece, ortada bir yıldız şekli oluşacak.


 

 
Son olarak, üzerine zeytinyağı gezdirilip, ceviz büyüklüğünde tereyağı parçaları da serpiştirilir ve fırına verilir. Pişme süresi, yaklaşık 25-30 dakika. Bu tarifi annemden öğrendim. Daha önce hep o yapardı, ben keserdim. İlk kez tek başıma denedim  ve sonuç gayet olumlu :)



 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder