Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

21 Ocak 2014

Ispanak Başı


Ispanak yemeği ya da böreği yaptığım zaman, ıspanak başlarını (köklerini) iyice yıkar, çok büyükse doğrayıp, suyu süzüldükten sonra buzdolabı poşetine koyup dondururum. Yiyecekleri bu şekilde dondururken mutlaka torbadan fazla havayı alıp, ağzını öyle bağlıyorum. Böylece vakumlamış oluyorum. Hava ile ne kadar az temas ederse, o kadar taze kalır.
 
Et ve nohut haşlanır (mutlaka haşlanmış nohutum da bulunur dondurucuda). Et, ince doğranmış soğanla yağda iyice sotelendikten sonra, biraz domates, biraz da biber salçası ilave edilir. (Eti önceden haşlamadıysanız, bir bardak kadar kaynamış su ilave edip, et pişene kadar kısık ateşte kaynatabilirsiniz.) Daha sonra ıspanak başları, nohut, tuz, kırmızı biber ve karabiber eklenip, (et önceden haşlanıp, su konulmamışsa, yarım bardak kadar sıcak su ilave edilir )pişirmeye devam edilir. Ispanak kısa sürede pişecektir. Piştikten sonra üzerine 1-2 diş ezilmiş sarımsak, kuru nane ve limon suyu gezdirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder