Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

24 Ocak 2014

Gül Böreği

                            


Malzemeler:

4 yufka
1 bardak yağ
1/2 bardak süt 
400 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
1 yemek kaşığı yağ (kıymayı kavurmak için)

Üstüne sürmek için:

1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yağ

Yapılışı:

Kıyma soğanla birlikte kavrulur, içine baharatları ve tuzu eklenip soğumaya bırakılır. Yağ ve süt karışıtırılır,  yufka bir tezgahın üzerine açılarak üzerine sürülür. Yufka bıçakla dörde bölünür. (Daha küçük isterseniz 8'e bölebilirsiniz.) Üçgen parçanın geniş kısmına kıymalı harçtan koyulup, rulo şeklinde sarılır. Sonra rulo kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Bir tepsiye sık sık dizilir. Üzerine soğuk su dökülür ve 10 dakika bekletilir. (Su dökülmeden de yapılabilir.) Sonra süzgece alıp süzüldükten sonra yağlanmış/yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizilip, üzerine yumurta sarısı ve yağ sürülüp, kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sade olarak da yenebileceği gibi, üzerine yoğurt ve domates sos dökerek de servis edilebilir.

Sos için, sıvı yağda 1 kaşık domates salçası kavrulur, sonra azar azar su yedirilerek ketçap kıvamına gelene kadar inceltilerek kısık ateşte pişirlir.

Arzu ederseniz kıyma yerine peynir, maydanoz koyarak da yapabilirsiniz. Peynirlide sosa gerek yok. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder