Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

20 Ocak 2014

Şekerpare


Malzemeler:
Yarım kilo elenmiş un
250 gr. pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
250 gr. margarin/tereyağ
2 yumurta
Antep ya da yer fıstığı

Şerbeti İçin:
1,5 kilo toz şeker
1 kilo su
Yarım limon

Yapılışı:

Un, havuz şeklinde açılır. Pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilya ayrı bir yerde karıştırılıp, unun içine elenir. Yağ, elde ezilir ve yumurtalarla birlikte un karışımına ilave edilerek hamur yoğurulur. Yoğurulan hamur 3-4 parçaya ayrılır. Hamur, ceviz büyüklüğünde parçalara bölünüp yuvarlanır. Parçaların üzerine çukur açılıp fıstık yerleştirilir. Kızgın fırında pişirilir, pişerken fırın kapağına bir kibrit çöpü sokulur. Kızarıncaya kadar fırında kalır. Fırından çıkar çıkmaz, üzerine sıcak şerbet dökülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder