Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

23 Ocak 2014

Mercimekli Köfte

Malzemeler:

1 ölçü mercimek
1,5 ölçü bulgur
1 adet kurusoğan
Maydanoz
Taze soğan
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Kimyon
1 kaşık salça
1 çay bardağı zeytinyağı
3-4 bardak su

Yapılışı: 

Mercimekler yıkanıp kısık ateşte haşlanır. İyice yumuşayınca ocaktan alınır, mercimekler bulgurun da şişmesi için biraz sulu kalmalıdır. Eğer tüm suyunu çekmişse biraz sıcak su ilave edebiliriz. Mercimeklerin içine  bulgur ilave edilir ve üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır. Ayrı bir kapta ince doğranmış kuru soğan yağda kavrulur. Salça, tuz, kırmızı biber, kimyon, karabiber konup bulgurla mercimeğin üzerine dökülür ve karıştırılır. İnce doğranmış taze soğan ve maydanoz konup karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Elde köfte şekli verip, servis tabağına dizilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder