Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

21 Ocak 2014

Sosisli Börek



Börek harcını hazırlarken genelde evdeki malzemelerime göre  hazırlarım. Süt, yağ, yumurta da olabilir, süt yerine yoğurt da olabilir. Hatta çocuklarım küçükken her gün süt alır kaynatırdım. Börek yaparken biriken kaymakları kullanırdım, o zaman yağ ya da süte gerek kalmıyor, sadece yumurta ve kaymak kullanırdım ve lezzeti inanılmaz olurdu.
Genel bir ölçü vermek gerekirse 4 yufkaya;

  Malzemeler:
1 yumurta
1 bardak yoğurt/süt
1/2 bardak yağ
ve
Sosis
1-2 domates
1-2 sivri ya da acı istemiyorsanız çarliston biber 
1/2 kaşık domates salçası
Karabiber
Kırmızı biber 
Tuz
Kekik
Kornişon turşusu (şart değil)
Üstüne sürmek için yumurta sarısı, akını harca katabilirsiniz

Yapılışı:
Tüm malzemeler küçük parçalar halinde doğranır. Sosisler az yağda sotelendikten sonra, salça, biber, domates ve baharatları eklenir ve pişirlir. Piştikten sonra doğranmış salatalık turşusu ilave edilir.
Yufka tezgaha açılır, üzerine harcından sürülür. Üçgen olacak şekilde 8 parçaya bölünür. Her bir parçanın içine hazırlanan sosisli harçtan konulur ve sarılır. Üzerine yumurta sarısı ve susam, çörek otu serpilip sıcak fırında kızarana kadar pişirilir. 

Biz acı sevdiğimiz için tüm yemeklerim acılıdır, siz kendi damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder