Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

20 Ocak 2014

Karnıyarık




                                      



Çok büyük olmayan, düzgün patlıcanlar çizgili soyulur, karınlarına bıçakla bir çizik atılır ve acısı çıksın diye tuzlu suda bekletildikten sonra yıkanıp, kağıt havluyla kurutulup, ayçiçek yağında kızartılır. Kızaran patlıcanlar fazla yağını çeksin diye kağıt havlu üzerine alınır.
 

Harcı:
- 1 baş soğan (yemeklik/küçük küp halinde doğranmış)
- 1 büyük domates (küp küp doğranmış)
- Yarım demet maydanoz

- Sivri biber
- 200 gr (az veya daha çok koyabilirsiniz) kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz

- Karabiber
- Kırmızı Biber
- Yenibahar

Soğanla kıyma kavrulur, diğer malzemeler ilave edilip biraz pişirilerek içi hazırlanır.
Tepsiye dizilen patlıcanlar, çizilmiş yerlerinden kaşık yardımıyla açılır, içlerine harç konulur. Üzerlerine domates ve biber kapatılır, sıcak su ilave edilerek fırında pişirilir. (Karnıyarık tenceresinde ocakta da pişirebilirsiniz)




Arzu edilirse, dolmalık biber, kabak, patates de içleri oyulup kızartılarak aynı şekilde yapılabilir. Ben bu tarifimde kabakla birlikte yaptım. Kabak ve patatesin harcına çam fıstığı da yakışır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder