Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

20 Ocak 2014

Kuru Patlıcan Dolması

                    





Malzemeler:

Pirinç (her dolma için 1 tatlı kaşığı) 
Kıyma (yapacağınız dolmaların miktarına göre miktarına göre 250 gram-500 gram)
Domates (1-2)
Maydanoz
Nohut (her dolmaya 2-3 adet denk gelecek kadar)
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Yeni bahar
Tereyağı (100 gram)
Biber salçası (1 tatlı kaşığı)
Domates salçası (1 yemek kaşığı)
Zeytinyağı (yarım çay bardağı)
Su (1 bardak)
Az limon suyu
Kuru nane 
Sarımsak (1-2 diş)


Yapılışı:

Patlıcanlar önceden iyice yıkanır ve yumuşayıncaya kadar ıslanır. (Çarşıdan hazır aldığınız patlıcanlar haşlanmamış olabilir; onları önceden haşlamanız gerekir.)
Pirinç yıkanır. baharatlar ve biber salçası ilave edilerek karıştırılır. 
kıyma, maydanoz, domates, nohut ve yağ ilave edilerek harmanlanır.
İyice karışan harç patlıcanlara az boşluk kalacak şekilde doldurulur ve yayvan bir tencereye ağızları üste gelecek şekilde dizilir.
Pişerken dağılmasın diye üstüne bir tabak kapatılır.
Domates salçası, zeytinyağı ve su ile hazırlanan sos üzerine gezdirilerek kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra sarımsak, kuru naneyle birlikte ezilir ve yemeğin suyu ve limon ile sulandırılıp, yemeğin üzerine gezdirilir.






       Püf Noktaları: 
  1. Yaprak sarmasında olduğu gibi, bu yemeğin de dibine kuzu kemik koymak, yemeğin lezzetini arttıracaktır. 
  2. Eskiler bu yemeği el kıyması ile yaparlardı. Ben bunun yerine, kasaptan dolmalık kıyma alırken, eti sadece bir kere çektiriyorum.

      









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder