Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

02 Şubat 2014

Paskalya Çöreği



Malzemeler:

500 gram un
3 yumurta
50 gram katı yağ
100 gram pudra şekeri
1 yemek kaşığı toz bira mayası
1 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı mahlep 
Kıyılmış fındık
1 tutam tuz

Yapılışı:

Un elenir ve ortası açılarak maya konulur. suyun yarısı konularak maya iyice ezilir. Yandan unlar alınarak mayanın üzerine örtülür ve 10-15 dakika bekletilir.
Unun üzeri çatlayınca, tekrar ortası açılıp 2 yumurta, yağ, etrafına pudra şekeri, mahlep, tuz ve kalan su ilave edilerek yoğurlur.
Kulak memesi kıvamına gelen hamur, üzeri örtülerek ılık bir yerde dinlendirilir.
Mayalanınca hamur biraz daha yoğurulur. Hamur 12 eşit parçaya bölünür. Bölünen her parça uzatılıp rulo haline getirilir. her 3 parça örülür. iki örgü üstüste konulup üzerine yumurta sarısı sürülüp,  fındık serpilerek fırına verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder