Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

05 Şubat 2014

Etli Nohutlu Bamya

                               

                              
Malzemeler:

250 gram kuşbaşı et
500 gram bamya
1 orta boy kuru soğan
2-3 diş sarımsak
Yarım bardak haşlanmış nohut
Yarım limon suyu (yeterince sulu değilse 1 limon)
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 bardak su
Tercihe göre tereyağı ya da zeytinyağı (1-2 kaşık, nasıl sevdiğinize bağlı)
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası ( eğer ev yapımı yoğun salçaysa yarım kaşık yeterli)
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Kimyon
Yeni bahar
2-3 domates

Et ve nohut haşlanır. Et, ince doğranmış soğanla yağda iyice sotelendikten sonra, biraz domates, biraz da biber salçası ilave edilir. (Eti önceden haşlamadıysanız, bir bardak kadar kaynamış su ilave edip, et pişene kadar kısık ateşte kaynatabilirsiniz.) Daha sonra bamya, nohut, tuz, kırmızı biber,  karabiber, kimyon, yeni bahar ve limon suyu  eklenip, (et önceden haşlanmışsa, yarım bardak sıcak su ilave edilir) pişirmeye devam edilir.  Piştikten sonra üzerine 1-2 diş ezilmiş sarımsak ve kuru nane  gezdirilir.

Mevsiminde değilse konserve bamya kullanıyorum, çiçek bamya harika oluyor.
Yazın domates salçası yerine 2-3 adet domates koyuyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder