Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

22 Aralık 2014

Yılbaşı Tavuğu ve İç Pilav




Malzemeler:

1 adet tavuk
2 adet soğan
Tereyağ
Zeytinyağı
1,5 bardak pirinç
Kuş üzümü (yaklaşık 2 çorba kaşığı)
Çam fıstığı (yaklaşık 2 çorba kaşığı)
Yeni Bahar
Tarçın
Kara biber
Tuz
Su
Tavuk ciğeri (şart değil)
1 kaşık salça
1 kaşık yoğurt

Yapılışı:

Tavuk tütsülenerek iyice yıkanır ve uygun bir tencereye alınır. İçine bir adet soyulmuş tüm soğan (kabuk tarçın ve defne yaprağı da atabilirsiniz, kokusunu alır), tuz ve su konularak haşlanır.

Haşlanan tavuk yağlı kağıt konulmuş bir fırın kabına alınır. Yoğurt, salça, karabiber ve zeytinyağı karıştırılarak tavuğun her tarafına sürülür.  180 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirilir.

Haşlayıp soslamakla uğraşmak istemezseniz fırın poşetinde de pişirebilirsiniz.

İç Pilav:

Pirinç kuş üzümüyle birlikte yıkanır. Soğan ince ince kıyılır (ciğer kullanılacaksa tavukla birlikte haşlanır ve küçük küçük doğranır). Pilav tenceresinde tereyağ eritilir, içine soğan ve çam fıstıkları  ilave edilir. Pembeleşince pirinç ve kuş üzümü eklenerek kavrulur. İçerisine ciğer, yeni bahar, karabiber, tarçın ve tuz eklenir. En son 2,5 bardak kadar tavuk suyu da eklenerek kısık ateşte pişirilir.

Pirinç önceden sıcak suda ıslatılırsa, pilav daha tane tane olabilir. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder