Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

29 Aralık 2014

Kestaneli Zeytinyağlı Lahana Sarması








Malzemeler:

1 adet dolmalık lahana
2 su bardağı pirinç
4-5 adet kuru soğan
500 gram kestane
Zeytinyağı (3 kahve fincanı kadar)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı tarçın
2-3 yemek kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı çam fıstığı
3 çorba kaşığı kuş üzümü
3 adet kesme şekeri
Limon
4 bardak sıcak su

Yapılışı:

Lahananın yaprakları ayrılarak kaynar suda 1-2 dakika haşlanır. 
Kestaneler yıkanıp az haşlanır ve doğranır.
Soğanlar ince kıyılır, pirinç ve kuş üzümü yıkanır.
Soğanlar yağda  hafif sarardıktan sonra çam fıstıkları da eklenir ve kavrulur.
Pirinç ve kuş üzümü eklenerek, kavrulmaya devam edilir.
Baharatları ve tuz eklenerek biraz daha kavrulur.
Üzerini hafif kapatacak kadar sıcak su (2 bardak kadar) dökülerek kısık ateşte pişirilir. Kuru nane ve kestaneler de eklenerek harç hazır hale gelir.


                                                                                                                                                      
Lahananın damar kısımları ayıklanarak el büyüklüğünde kesilir.
Tencerenin dibine lahana kullanmadığımız lahana parçaları dizilir.
Yapraklar irice sarılarak tencereye dizilir.










Üzerine limon suyu ve biraz yağ gezdirilip, 2 bardak sıcak su ilave edilir. Üstü bir tabakla kapatılarak kısık ateşte 30 dakika pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder