Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

02 Ağustos 2014

Maklube


Malzemeler:

250 gram kıyma (iri ve bir kere çekilmiş)
500 gram kemer patlıcan
2 bardak pirinç
3 bardak su
Kızartmak için ayçiçek yağı
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yenibahar
Çam fıstığı

Yapılışı:

Patlıcanlar soyulup uzunlamasına kesilip tuzlu suda bekletildikten sonra yıkanır. tuz ve karabibere bulanarak kağıt havlu üzerinde nemi alındıktan sonra kızartılır.


Kıyma az yağda kavrulur, içine kavrulmuş çam fıstıkları tuz ve baharatlar ilave edilir. 


Pirinç zeytinyağ ile  yağda iyice kavrulur, tuz ilave edilir.


Ters çevirmeye uygun bir tencerenin dibine kıyma konur.


Kıymanın üzerine patlıcanlar dizilir.


Üzerine kavrulmuş pirinçler konur. Sıcak su ilave edilerek, kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çekince altı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. 



Demlenen pilav ters çevrilerek servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder