Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

30 Temmuz 2014

İçli Köfte


Dış Malzemeleri: 

2 bardak ince bulgur
1 bardak irmik
1 avuç un
1/2 kilo dövülmüş dana eti
Salça
Kimyon

İç Malzemeleri:


500 gr. kıyma

4 adet kuru soğan
Tereyağı
Karabiber
Kırmızı biber
Yenibahar

İsteğe bağlı birkaç dal maydanoz ve yarım su bardağı ceviz 

Yapılışı:

 Soğanlar ince ince doğranır ve tereyağında kıymayla kavrulur. Baharatlar kıymaya eklenip, ceviz ve maydanoz da eklendikten sonra soğumaya bırakılır.

Bulgur su ile öldürülür. Et, tuz, kimyon ilave edilerek yoğrulur. İrmik de ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Son olarak un da  eklenerek,   tepsiye yapışmayacak kıvama gelene kadar güzelce yoğrulur.


El suda ıslatılıp kıvama gelen köfte hamurundan cevizden biraz büyük bir parça koparılarak avuçta yuvarlanır. Orta kısmına ortasına bir delik açılır. Parmak yardımıyla çukurlaştırıp, inceltilir. İçine kıymalı harç konulur. Yavaşça kapatılarak, elde şekillendirilir.




 Hazırlanan köfteler kaynayan tuzlu suda haşlanır.

1-2 diş sarımsak ezilerek, zeytinyağ da öldürülür, kıyılmış maydanoz da eklenerek bir sos hazırlanır. Arzu ederseniz bu sosla servis edebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder