Hakkımda

Pratik, yapması kolay, zevkli, yemek, meze, pasta, ve tatlı tarifleri... Mutfak işlerini çok sevdiğim ve yemek yaparken mutlu olduğum için, 15 yaşımdan beri yemek ve pasta yapıyorum. "El Kararı Göz Kararı" ismini seçmemin nedeni, tariflerde her zaman bire bir ölçü kullanmayıp, özellikle yemeklerde, bazı malzemeleri göz kararı ayarlıyor olmam. Ayrıca, bazen de tariflerde, elimde olan malzemeye göre değişiklik yaparım. (Yağ yerine, kaynamış sütün üzerinde biriken kaymağı kullanmak, gibi.) Hepsi, daha önce yaptığım, sevdiğim ve yiyenler tarafından büyük beğeni alan tariflerdir. Paylaşacağım tariflerin çoğunun, internette binlerce örneği var elbette ama bunlar benim yıllardır yaptığım ve çoğunda kişisel ve yöresel püf noktaları kullandığım tarifler olacak. Zaman zaman el alışkanlığıyla, önemli detayları atlayarak, karşımdaki biliyor gibi düşünerek yazabilirim. Öyle durumlarda yorum kısmından uyarabilir ve soru sorabilirsiniz :)

23 Nisan 2014

Etli Biber Dolması


Malzemeler:

  • 1 kilo orta boy dolmalık biber (sayıyla da alabilirsiniz)
  • 400 gram kıyma
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı Biber
  • Yeni Bahar
  • Pirinç
  • Yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 bardak su
Yapılışı:

Dolmalık biberler, çekirdekleri temizlenerek  yıkanır.
Soğan, domates ve maydanozlar doğranır. 
Pirinç yıkanır, salça, baharatlar, kıyma, soğan, domates, maydanoz, yağ ve kıyma eklenerek karıştırır. Karıştırılan iç biberlere doldurulur.
Biberlerin ağzı ister domates dilimiyle isterseniz kendi kapaklarıyla kapatılarak yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine tuz serpilir ve domates salçalı sıcak su gezdirilir. Üzeri bir tabakla kapatılıp, kısık ateşte pişirilir.
Ben dolma yaparken pirincin miktarını dolma sayısı kadar kaşıkla sayıp koyuyorum. 10 dolma varsa 10 kaşık pirinç. Eğer dolmalar iriyse, yemek kaşığı, küçükse tatlı kaşığını ölçü olarak kullanıyorum. 
Yağ olarak da, kıymayı yağsız aldığım için ve dolmayı daha lezzetli yaptığı için tereyağ kullanmayı tercih ediyorum.
Kıymayı da tek çekim almakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder